Laxpaj med schalottenlök

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 200 g vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 2 1/2 dl mjölk eller grädde
  • 3 ägg
  • 150 g riven lagrad ost (ca 3 dl)
  • 6-8 schalottenlökar
  • 150 g rökt lax
  • vitpeppar

Gör så här:

Använd en pajform 26-30 centimeter i diameter.

Tärna det kalla smöret och blanda med vetemjölet. Finfördela med fingrarna eller använd en matberedare. Arbeta in vattnet i degen tills den är smidig. Låt degen vila svalt en stund innan den kavlas ut. Klä formen med degen och ställ formen kallt cirka 30 minuter.

Värm ugnen till 200 grader.

Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter.

Riv osten och vispa samman mjölk, ägg och ost. Krydda med salt och peppar.

Skala och skiva löken. Skär laxen i centimeterstora bitar men spara lite till garneringen.Täck botten av pajskalet med lök. Häll på hälften av äggstanningen och lägg på laxen. Täck med äggstanningen.

Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 45 minuter. Kontrollera att fyllningen stannat innan den tas ut ur ugnen. Om ytan riskerar att brännas kan den täckas med folie.

Låt pajen svalna och dekorera gärna med laxskivor. Servera pajen varm eller ljummen, på julbordet eller tillsammans med en god sallad.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Efterrätter

Baka en cocoskaka i helgen!

Prova ett nytt recept i helgen! En smakrik och saftig cocoskaka, bakad på grahamsmjöl och täckt med choklad.

efterratter.se

Frukostbullar

Frallor för alla

Med våren kommer ljusare morgnar. Dags att stiga upp och baka morotsbullar kanske?

frukostbullar.se


Bakabullar

Andra bullar

Vem kan motstå nybakade bullar? Nu öppnar bakabullar.se, sajten med våra favoritrecept på bullar!

Kall mjölk och varma kanelbullar... Eller kanske ett helt fat nybakade vaniljbullar till kaffet?

Vi älskar dessa mjuka, söta vetebullar och alla har sin favoritsort. Från de populäraste kanelbullarna till de spännande chokladbullarna.

Att baka sina egna bullar är lätt och roligt och du får garanterat nybakat till fikat. Här hittar du recept, tips och inspiration som får dig att lyckas med bullbaket!

 bakabullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...