Laxpaj med schalottenlök

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 200 g vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 2 1/2 dl mjölk eller grädde
  • 3 ägg
  • 150 g riven lagrad ost (ca 3 dl)
  • 6-8 schalottenlökar
  • 150 g rökt lax
  • vitpeppar

Gör så här:

Använd en pajform 26-30 centimeter i diameter.

Tärna det kalla smöret och blanda med vetemjölet. Finfördela med fingrarna eller använd en matberedare. Arbeta in vattnet i degen tills den är smidig. Låt degen vila svalt en stund innan den kavlas ut. Klä formen med degen och ställ formen kallt cirka 30 minuter.

Värm ugnen till 200 grader.

Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter.

Riv osten och vispa samman mjölk, ägg och ost. Krydda med salt och peppar.

Skala och skiva löken. Skär laxen i centimeterstora bitar men spara lite till garneringen.Täck botten av pajskalet med lök. Häll på hälften av äggstanningen och lägg på laxen. Täck med äggstanningen.

Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 45 minuter. Kontrollera att fyllningen stannat innan den tas ut ur ugnen. Om ytan riskerar att brännas kan den täckas med folie.

Låt pajen svalna och dekorera gärna med laxskivor. Servera pajen varm eller ljummen, på julbordet eller tillsammans med en god sallad.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Smart helgmat

Lyxig kyckling - helgmat som räcker länge!

En riktigt klassisk helgstek är ett lyxigt sätt att fira helg! Gör två rätter i en: Läckert fylld kyckling som finmiddag och kycklingsoppa i veckan.

kycklingrecept.nu

Julkakor i långpanna

Julkakor till alla

Dela julsmakerna med fler - baka julig äppelkaka i långpanna!

julkakor.se


Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

Fikatrender kommer och går. Och visst är det roligt att prova något nytt till kaffet. Men sen finns kakorna som alltid kommer tillbaka. Klassiska sockerkakor med olika smaksättning är svårslagna som fikabröd. Lättbakade, billiga, snabba, hållbara och fantastiskt goda!
Vi tipsar om några klassiska favoriter som alltid passar: Chokladsockerkaka, citronsockerkaka, kardemummakaka eller en god tigerkaka. Alla funkar lika bra till finfika som på barnkalas.
Och så ska man såklart inte förakta en enkel sockerkaka. Nybakad och fortfarande ljummen står den sig lätt genom alla trender!

 sockerkakor.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...