Laxpaj med schalottenlök

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 200 g vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 2 1/2 dl mjölk eller grädde
  • 3 ägg
  • 150 g riven lagrad ost (ca 3 dl)
  • 6-8 schalottenlökar
  • 150 g rökt lax
  • vitpeppar

Gör så här:

Använd en pajform 26-30 centimeter i diameter.

Tärna det kalla smöret och blanda med vetemjölet. Finfördela med fingrarna eller använd en matberedare. Arbeta in vattnet i degen tills den är smidig. Låt degen vila svalt en stund innan den kavlas ut. Klä formen med degen och ställ formen kallt cirka 30 minuter.

Värm ugnen till 200 grader.

Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter.

Riv osten och vispa samman mjölk, ägg och ost. Krydda med salt och peppar.

Skala och skiva löken. Skär laxen i centimeterstora bitar men spara lite till garneringen.Täck botten av pajskalet med lök. Häll på hälften av äggstanningen och lägg på laxen. Täck med äggstanningen.

Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 45 minuter. Kontrollera att fyllningen stannat innan den tas ut ur ugnen. Om ytan riskerar att brännas kan den täckas med folie.

Låt pajen svalna och dekorera gärna med laxskivor. Servera pajen varm eller ljummen, på julbordet eller tillsammans med en god sallad.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Frukostbullar

Nygräddat till frukost

Låt frukostbullarna jäsa över natten och njut av nybakade grahamsbullar utan att behöva stiga upp tidigt.

frukostbullar.se

Fikaklassiker

Favoritfika – sockerkakor med choklad eller citron!

Ibland vill man tillbaka till grunden i berg av muffins och cupcakes. Vi slår ett slag för en hederlig sockerkaka till eftermiddagsfikan.

sockerkakor.se


Krutonger

Tillbehören som lyfter maten

Rätt tillbehör förvandlar vardagsmat till fest. Läckra krutonger lyfter soppan, salladen eller grytan!

Detaljerna gör jobbet, som så ofta när det gäller mat. Krutonger, rostade brödtärningar är ett lätt sätt sätta både smak och stil på en enkel måltid. Perfekta till sallader eller soppor! Och goda som tilltugg till ostar och kallskuret på buffén.
Prova krutonger med ost till en krämig svampsoppa, krutonger med örter och citron till krämig kycklingsoppa eller kryddiga krutonger med salami till en matig och rustik sallad med tomater. Krutonger med soltorkade tomater passar perfekt till grönsallad och tillsammans med ostar. Gärna i sällskap med en skål salamichips!

 buffemat.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...